Istorie

Wing Chun sau Ving Chun(Wing Tsun) tradus Boxul Frumoasei Primăveri– singurul stil de arte marţiale din lume inventat de către o femeie.

Este dificilă o relatare exactă asupra originii Wing Chun, din cauza condiţiilor istorice din China medievală. Primele menţiuni în scrieriile istorice fac referire la Leung Jan(1826-1901), denumit de contemporanii săi Regele Kung Fu.

Peste generaţii artă Wing Chun ajunge la Yip Man(1893 – 1972). El şi-a început studiul în Wing Chun Kung Fu în anul 1899, în casă familiei sale, cu Maestrul Chan Wah Shun. După moartea acestuia, a continuat studiul cu Ng Chung So ( 1905-1907). În timpul studiilor pe care le face la Colegiul Sf. Ştefan din Hong Kong îl cunoaşte pe Leung Bik al doilea fiu al Marelui maestru Leung Jon împreună cu care studiază încă 4 ani de zile.

În anul 1949, la venirea puterii comuniste în China el se refugiază împreună cu familia sa la Hong Kong, pierzând toate bunurile sale din China. Aici la vârstă de 56 de ani este nevoit să înceapă o nouă viaţă. Cu ajutorul lui Lee Man începe să predea artă Wing Chun publicului larg, într-un mod foarte deschis, având o multitudine de studenţi(printre care îi amintim pe Chow Tse Chuen 1925 ; şi Lee Siu Long-Bruce Lee 1940 – 1973), devenind unul din cei mai respectaţi maeştri din acea zona. Provocări şi lupte de stradă la care au participat el şi elevii săi au adus o reputaţie deosebită pentru stilul Wing Chun în acea perioada. Elevii săi participau deseori la lupte desfăşurate în semilegalitate, fără reguli, fără protecţii, pentru a-şi verifică abilităţile.
Aceste întreceri se desfăşurau deseori pe alei lăturalnice, iar învingătorul era cel ce părăsea ringul improvizat pe propriile-i picioare. În această atmosfera a reuşit stilul să-şi dobândească renumele de care se bucură şi astăzi.

Maestrul Chow Tse Chuen a fost asistentul lui Yip Man în transmiterea stilului către noii veniţi până în momentul în care a fost încurajat de către acesta să-şi deschidă propria şcoală. Pentru a-i da binecuvântarea şi pentru a-l încuraja pe acest drum, Yip Man i-a făcut cadou, pentru nouă şcoală, un manechin de lemn cumpărat din Guangzhou.Marele Maestru Yip Man a continuat să rafineze abilităţile Maestrului Chow, chiar dacă acesta din urmă devenise independent, îi vizită adeseori şcoală pentru a vedea cum se desfăşoară antrenamentele.În cursul acestor vizite a predat şi un alt set la manechinul de lemn, specializat însă doar pe lovituri de picior. De asemenea îl încuraja pe Maestrul Chow să introducă cît mai multe tehnici de atac şi apărare în Chi sao (mâini lipicioase), spunînd că “Lut Sao Kin Kung Fu” (” adevăratul kung fu se vede în lupta liberă”)

Maestrul Chow a încercat, prin muncă să de câteva zeci de ani , să transmită mai departe sistemul complet de Wing Chun aşa cum l-a moştenit de la Marele Maestru Yip Man fără a caută câştiguri materiale sau faima.